Föräldraledig halva veckan var

Sen snart två månader tillbaka är jag tillbaka på jobbet efter min föräldraledighet. Några månader framöver kommer jag och Kenneth att dela på föräldraledigheten, det vill säga jobba 50% och vara föräldraledig 50%. Vi får oväntat många frågor och reaktioner på upplägget att vara föräldraledig halva veckan var, så jag tänkte berätta lite hur vi löser det här rent praktiskt.

 • Vi jobbar/är föräldralediga hela dagar. Inga halva dagar alltså, utan antingen är vi hemma med barnet eller jobbar.
 • Vi jobbar varannan dag, rakt av. Det betyder att jag varannan vecka jobbar tisdag och torsdag, och veckan därefter måndag, onsdag och fredag.

Att jobba varannan dag istället för en halv vecka (t ex måndag-tisdag eller måndag-onsdag) passar oss alldeles perfekt. Att vara borta från våra jobb nästan en vecka på raken är inget någon av oss anser skulle fungera rent praktiskt. Kenneth driver eget företag och jag har ett jobb där alldeles för mycket hinner hända på den tiden för att jag skulle kunna vara hemma flera dagar i rad utan att känna en stress. Få saker är däremot så akuta att vi inte kan vara borta en dag. Däremot kräver det att ha koll på det praktiska och vara duktig på att informera. Till exempel:

 • Min out of office är påslagen så fort jag inte jobbar, där finns information till mina kollegor när jag är tillbaka på kontoret igen och hur de når mig om det är något akut.
 • Min kalender är uppdaterad och visar tydligt när jag är på plats på kontoret och när jag är föräldraledig.

Än så länge känns vårt upplägg helt perfekt. Vi är medvetna om att vi har en lyx i att ens kunna göra såhär, till exempel så är min vikarie kvar på halvtid, men vill verkligen kunna inspirera andra att göra liknande om det går! Vi ser hittills nästan bara fördelar:

 • Det är alltid jättekul att gå till jobbet.
 • Det är alltid jättekul att vara hemma med barnet.
 • Variationen i allt, till och med att varannan dag ha på sig rena kläder för att varannan dag inte kunna bry sig om det är en matfläck på axeln, är perfekt.
 • Båda har fått en mjuk övergång från att vara föräldraledig på heltid eller jobba heltid. Jag har inte känt någon “chock” som många pratar om alls, det har bara känts roligt och kul.
 • Effektiviteten på jobbet slår nog alla rekord! Jobbar extremt effektivt och vill utnyttja varenda sekund till max.
 • Jag som var relativt trött på att vara hemma på heltid tycker att dagarna hemma är mycket roligare när det bara är varannan dag.

Nackdelar då? Klart att de finns, men de är försvinnande få i sammanhanget:

 • Hur vi förhåller oss till jobbet de dagar vi är hemma. Att kolla jobbmailen och sen inte kunna agera på något viktigt mail för att barnet kräver all ens uppmärksamhet är inte helt roligt, därför krävs lite struktur och disciplin.