Semesterläsning

Where'd you go, Bernadette

Plötsligt händer det: jag lyckades läsa inte mindre än fyra (!) böcker på familjens semester. Valde med flit böcker jag trodde skulle kvala in under kategorin snabbläst, men snabbläst behöver inte betyda sämre kvalitet. Tvärtom.

Where’d you go, Bernadette
Det här var inte bara sommaren eller årets snyggaste bok utan även en av de bästa jag läst på länge. En bok som nästan enbart utgörs av korrespondens (epost, fax, handskrivna lappar etc) och i slutet gav mig ganska mycket Life Aquatic-vibbar? Jag skrattade högt jättemånga gånger, och det gör jag sällan när jag läser. Plus att det var spännande. Läs för sjutton! Själv ska jag lägga författarens, Maria Semple, andra bok på listan över kommande läsning.

Expeditionen: Min kärlekshistoria
Häromdagen sommarpratade Bea Uusma. Jag har ännu inte lyssnat på hennes sommarprat, men lär göra det nu när jag läst hennes bok. Kan erkänna att jag inte alls var sugen på att läsa, tyckte den hade fått alldeles för mycket positiva recensioner och hade därför blivit lite avigt inställd. Så bra kan den ju inte vara? Men så sa en vän att jag borde läsa boken för att hon trodde jag skulle tycka om den. Så jag läste. Och vad spännande det var! Älskar hur den är uppbyggd med många bilder och väldigt snygg formgivning. Det gick dessutom väldigt fort att läsa den. Perfekt bok att ge bort i present också, men välj den illustrerade utgåvan. Just bilderna är halva nöjet.

Polis
Har läst alla Jo Nesbøs böcker om Harry Hole och redan för ett par år sen skrev jag att det började bli nog, att det inte behövdes fler böcker nu. Nu när jag läst ännu en bok om Harry vill jag återupprepa det. Det är nog nu. Det är lite väl invecklat, knasigt, trådar som aldrig följs upp och återupprepningar från tidigare böcker. Låt Harry pensioneras, för sjutton. På riktigt. Om jag skulle betygsätta är det ändå en trea (av fem) som boken får, för det är ju trots allt ganska spännande.

Paper Towns
Jag var en av de där som läste John Greens The fault in our stars / Förr eller senare exploderar jag och blev lite kär (en bok som blivit film som haft premiär tidigare i sommar). Paper Towns är också bra. Det är ganska spännande emellanåt, och jag tycker om språket. Tycker väldigt mycket om det jag läser, ändå blir det här en av de där böckerna som jag läser och tror att jag älskar, sätter ett bra betyg på Goodreads och sen glömmer bort att jag överhuvudtaget läst.