Skillnaden mellan gluten och vete

Skillnaden mellan gluten och vete

Jag fick ett mail från Jenny som inte blir klok på skillnaden mellan gluten och vete och undrar “Om det står glutenfritt betyder det att det är fritt från vete då?” Det korta svaret är nej, det är inte säkert att glutenfritt är fritt från vete. Jag har försökt skriva ner hur jag gör och så som jag förstår det, men kom ihåg att jag inte är någon expert. Jag har dessutom inte en allergi utan räknar mig själv som intolerant mot vete, men försöker att helt utesluta all form av vete ur min kost. Vill du vara 100% säker så skulle jag råda dig till att ta hjälp av en dietist, och det borde din läkare kunna ge dig en remiss till.

  • En mycket bra genomgång av skillnaden på veteallergi och glutenintolerans finns här, och den är bra att läsa för en grundförståelse.
  • Kort sagt finns gluten i vete, råg och korn. För dig som bara ska utesluta vete bör det alltså gå bra att äta råg och korn och havre.
  • Det finns två olika typer av glutenfritt: naturligt glutenfritt och bara “vanligt” glutenfritt. Naturligt glutenfri innehåller inget vete utan är sådant bakat eller tillverkat helt utan gluten, till exempel baserat på majs-, potatis- eller rismjöl/stärkelse. Det som bara är vanligt glutenfritt kan vara baserat på mjölmixer där lite gluten kan finnas, till exempel i form av vetestärkelse. Jag äter inte vetestärkelse och äter alltså främst det som är naturligt glutenfritt. Här finns lite mer information om vad som är naturligt glutenfritt, scrolla ner en bit på sidan.
  • Olika tillverkare har olika system för det där med naturligt glutenfritt och bara vanligt glutenfritt. En av de största är ju Semper, och de har en tydlig märkning på sina produkter: den gröna randen indikerar naturligt glutenfritt, så det är den jag alltid tittar efter. Här kan du se deras produkter och se den gröna randen jag pratar om. 
  • Den där vetestärkelsen finns tyvärr lite överallt. Till exempel kan det som anges som “stärkelse” i smågodis eller mat vara vetestärkelse. Jag tror det finns krav på att just om stärkelse är baserad på vete så ska det stå utmärkt, men det går inte alltid att lita på. Beroende på hur känslig du är behöver du alltså ha koll på detta.
  • Ett måste och då menar jag verkligen ett måste är att ALLTID läsa innehållsförteckningarna på precis ALLT du köper. Det här är skitviktigt! I början känns det helt oöverstigligt jobbigt, men du lär dig snabbt vilka produkter du kan äta och inte. Och lär dig också hur mycket skit som finns i vissa saker. Visste du till exempel att vissa billigare märken har vetestärkelse i ketchup? Och att det inte finns ett enda rågbröd att köpa i matbutikerna som inte innehåller vete? Massor av lakrits är baserad på vete eller vetestärkelse också, så se upp med det.

Lycka till och håll ut. Det är fruktansvärt jobbigt i början, men det går verkligen ganska fort att lära sig vad du kan äta och inte.

Detta är inlägg 75, dag 75 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 75 av 100.

  • Innehåller danskt rågbröd alltså vete? :O Jag tycker jag har läst på innehållsförteckningen men kanske inte tillräckligt noga. Nu tål jag ju vete och äter brödet mer ur “nyttighetsfaktor”. Vill hellre spara veteintaget (som man ju skulle kunna klara sig utan helt) till kanelbullarna liksom. Men jag blir ändå nyfiken på hur det ligger till!

    • Dansk rågbröd har väl varit bäst, men plötsligt ändrade de innehållsförteckningen och då stod vete med. Vet inte hur det ser ut nuförtiden, de har kanske ändrat igen?

  • Finns ju några olika fabrikat. Tror vi har Fazer oftast. Måste hem och kolla! Och jämföra i butiken. Knäppt om de börjat blanda i vete.