Hur vi fick förstahandskontrakt i Stockholm

För ett par månader sen flyttade vi från vår hyresrätt i Vällingby till en nyproducerad hyresrättslägenhet i Aspudden. Vi brukar få många frågor om hur sjutton vi lyckats med förstahandskontrakt då det ju anses vara omöjligt att få i Stockholm. Kontraktet på lägenheten i Vällingby fick vi dessutom efter endast 5 månader i bostadskön! Här är det vi lärt oss på vägen:

  • Ställ dig i bostadskön även om du i dagsläget inte vet om eller när du kan få behov av en hyresrätt. Kostnaden för att stå i kön är inte mer än några par öl per år. I efterhand ångrar jag att jag aldrig ställde mig i kön direkt när jag flyttade till Stockholm utan avvaktade tills när vi tyckte det började bli dags att flytta.
  • Ange din årsinkomst och välj bara lägenheter som har inkomstkrav, för även om det där inkomstkravet verkar vara ett till synes lågt krav så är det tyvärr så att minsta lilla inkomstkrav skalar bort många bostadssökande. Jag levde på CSN plus extrajobb när vi fick vårt första kontrakt, så det behöver inte vara en galet stor inkomst men den behöver ju vara stabil.
  • Fokusera på nyproduktion om du har tid att vänta på att flytta in. Vi väntade ett halvår från kontraktsskrivning på lägenheten i Vällingby och ett år på att få flytta in här i Aspudden. Här hittar du kommande nyproduktion som du kan bevaka och därmed få ett mail när det är dags att anmäla intresse.
  • Har du inte tid att vänta på att hela hus ska byggas så fokusera på relativt nybyggda lägenheter. De har oftast högre hyra än andra eftersom det är nybyggda lägenheter med riktigt bra standard. Den här punkten hänger ofta ihop med ett inkomstkrav, men inte alltid.
  • Håll riktigt bra koll på vilka lägenheter som annonseras ut, det vill säga: logga in varje dag, anmäl dig på lägenheter och gå på visningar! När vi letade som mest aktivt loggade jag in minst en gång om dagen och vi var på minst en visning per vecka.
  • Låt dig inte luras av att du har plats >10 i kön för en lägenhet. Har många gånger kommit på plats 1-3 efter visningen av lägenheten trots att vi haft en mycket sämre köplats från början. Om det inte är världens bästa lägenhet med låg hyra ramlar alltså MÅNGA bort efter visningen.
  • Förvänta dig inte en lägenhet innanför tullarna. Det många ofta menar med att få ett förstahandskontrakt i Stockholm är en etta på Söder. Det kan du sluta drömma om omedelbart. Men det går alltså att få i närförort utan att ha en astronomiskt lång kötid.
  • När du väl har fått ett förstahandskontrakt fortsätter du att stå i kön! Då har du nämligen tillgång till en intern kö, och där kommer lägenheter som inte “alla andra” får tillgång till. Det var till exempel så vi fick kontraktet på den lägenheten vi nu bor i, då vissa delar av de nybyggda husen här var avsatta för den interna kön.

Är väl medveten om att det här inte är för den som är i ett akut behov av bostad, och tyvärr kräver ju våra tips att du har någon form av stadig inkomst. Men det går att få en lägenhet utan att du ska trolla sönder knäna, bara du har lite tålamod och taktik.

Detta är inlägg 18, dag 18 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 18 av 100.

 • Grymma tips, Evelina!

  Själv fick jag mig mitt förstahandskontrakt i Göteborg genom att ringa hundratals privata hyresvärdar.

  Jag var ganska nervös till en början och trodde inte innerst inne på att det skulle fungera men det gjorde det allt!

  Ha en trevlig onsdagskväll :)

  /Nabil