En weekend i Paris

Montmartre

Eftersom vi pratat om att uppelva våren i Paris i flera år så gjorde vi äntligen slag i saken tidigare i år och bokade en resa. En weekend, fast tvärtom: lördag-tisdag, var alldeles lagom. För övrigt ett bra tips att både flyg och hotell ofta kan vara billigare om du “vänder” på din weekend och åker till exempel som vi gjorde istället för torsdag-söndag. Vi hade kanske hoppats på lite mer värme i slutet av april, men det verkade ju som att det var en kall vår i hela Europa.

Paris

Boende
Vår ursprungstanke var att bo i Montmartre (och ja, det hade väldigt mycket att göra med filmen Amelie från Montmartre) men blev avrådda eftersom det skulle innebära ett längre avstånd till allting än att bo mer centralt. Eftersom vi mer eller mindre skulle besöka Paris som förstagångsbesökare tänkte vi att det rådet nog var bra att följa, och vi började därför leta boende mer centralt istället. Jämförde hotell och lägenheter på airbnb till förbannelse, men insåg tillslut att hotell faktiskt skulle bli både billigare och bättre. Det blev det lilla och originella designhotellet Hotel Original. Utmärkta recensioner på till exempel Tripadvisor och vi hittade ett väldigt vettigt pris.

Hotel Original

Frukost ingick inte, men istället fick vi ett litet och fräscht hotell i Bastille som låg precis vid tunnelbanan. Perfekt utgångsläge, och vi kunde ofta promenera istället för att ta tunnelbanan! Precis som namnet indikerar är alla rum olika. Vi fick silver-rummet där allt var, inte helt oväntat, i silver. Snyggare än vad man kan tro.
Hotel Original

Hotel Original

Äta och dricka
Frukost var ett litet problem eftersom jag inte kan äta bröd, och det var många ställen som helt enkelt inte hade någon annan bas än bröd i sin frukost. Däremot är det därmed hur enkelt som helst att hitta fina frukostställen eller bara gå förbi närmaste bageri för att köpa lite bröd om det är möjligt att äta. Den där bilden om att alla fransmän går omkring med en baguette under armen stämmer ju. Och de tittade förskräckt på mig när jag berättade att jag inte kunde äta.
Restaurant
Vi hade lite otur med flera av de restauranger vi hade tänkt att besöka, de var stängda både på grund av helgdagar och renoveringar. Men vi lyckades pricka in en hel del guldkorn i alla fall! Hôtel du Nord var ett hett tips på förhand, och det var väldigt trevligt där men atmosfären var bättre än maten. Café Divan var som en mysig bar och restaurang i ett med bra mat och skön stämning.

Café Divan, Bastille

Höjdpunkten blev dock något annat: Cafe de l’Industrie har två lokaler i var sitt hörn på en gata i Bastille. Båda är mysiga lokaler som känns genuina och är ett café och en restaurang där de som bor i närheten faktiskt hänger. Cafét har en fantastisk brunch på helgerna, och i andra hörnet ligger restaurangen som lagade otroligt god fransk mat till ett mycket rimligt pris. Självklart finns inga menyer på engelska, men trots att vi inte kunde någon franska alls var det inga större problem. En hjälpsam servitris kunde ofta råda bot på de flesta problemen. Dessutom inträffade det som man bara tror händer på film. Plötsligt sitter en katt vid ett bord och ingen höjer på ögonbrynet. Strax därefter får jag en ny kompis för resten av kvällen eftersom katten beslutar sig för att mitt knä är en perfekt plats att sova på.

Le Tape Bar är bara ett hål i väggen, men väl värt ett besök för en drink bara för att spana in hur väggarna ser ut:

The Tape Bar, Bastille

Annars skulle jag inte vilja att någon missar Le Comptoir Général. Det är undangömt så du måste notera adressen innan, men det ligger nära Canal St Martin. Dagtid är det ett café och kvällstid en bar, utöver att det också fungerar som något slags museum och second hand butik. Fantastiskt ställe med galna prylar, coola människor (såklart, det är en hipster-magnet), gröna växter som växer i golvet och en egen liten trädgård. Om ni inte är imponerade av mina två bilder här nedanför finns det andra som också varit där, här finns mer bildbevis. Och här med.

Le Comptoir Générale

Le Comptoir Générale

Att göra
Som med alla storstäder: vad finns inte att göra? Vi valde att försöka upptäcka så mycket som möjligt av staden utan att stressa runt. Hett tips är att inleda med en guidad cykeltur runt Paris. Det var otroligt roligt, intressant och du hinner se precis allt det där man vill hinna se första dagen. Därefter har du en bättre överblick plus de tips och råd som guiderna ger. Du hinner alltså se väldigt mycket av de där sevärdheterna man “ska” se, plus får en glimt av vad du vill se mer av. Vi valde Bike about tours och var supernöjda.
The Louvre

Paris

Invader in Paris

Ett av de områden som inte cykelturen inte visade oss var just Montmartre. Vi valde att leta rätt på den så kallade icke-turist-vägen upp till Sacré-Cœur: Åk tunnelbana till Jules Joffrin och promenera sen upp via Av. Junot. Du kommer undan de värsta horderna av turister och kan njuta lite mer.

Montmartre

Sacré-Cœur Basilica

Men förbered dig ändå på massiv turistinvasion när du väl kommer upp: ta ett par djupa andetag och handla inget. Utsikten över Paris är väldigt vacker, så leta upp en ledig plats och sätt dig och njut lite innan du knallar vidare.

Fat pigeon and a beautiful view of Paris

Lunch with a view

Vi valde att även promenera förbi Moulin Roge, som ju ser ut precis som man tror. Bra att veta kan vara att det ligger på en gata som inte känns så himla kul: fullt med mindre roliga barer och butiker som öppet skyltar med sex-tema. Inte kul ens på dagtid. På en tvärgata ligger däremot det café som Amelie jobbar på i filmen, och det är såklart givet att besöka om man gillar filmen. Men även där är det väldigt gott om folk, så ett par djupa andetag rekommenderas återigen.

Övrigt
Det var oväntat lätt att ta sig runt i Paris. Vi gick som sagt väldigt mycket, men tunnelbanan är lätt att förstå och rimligt pris. Det går även att köpa set om 10 tunnelbanebiljetter som gör det ännu billigare. För den som vågar finns det cyklar att låna för en liten slant överallt i hela stan. Precis som citycyklarna i Stockholm fast mycket, mycket fler och tätare stationer. Vi testade aldrig, men hörde gott om det från flera olika håll.

Värt att komma ihåg är som sagt att det knappt finns menyer på engelska, men personal och de boende i Paris är väldigt vänliga och hjälpsamma. Vi hade aldrig några större problem, det kunde bara ta lite längre tid än vanligt att beställa mat.

Om du flyger till och från Charles Du Gaulle och ska till centrala delarna av Paris, eller åtminstone dit det finns en tunnelbanestation i närheten, kan du skippa både taxi och flygbuss: Det går tåg direkt från flygplatsen till centrala Paris. Smidigt och prisvärt!

Paris