Checklista: innan du skickar ditt nyhetsbrev


Trots att jag producerat och skickat i runda slängar mellan 5-600 unika nyhetsbrev är jag fortfarande nervös varje gång jag ska trycka på “Skicka”. Varför? Därför att när nyhetsbrevet väl är skickat till prenumeranterna går det inte att ändra något. Jag brukar jämföra det med en tryckt annons: är den tryckt är den tryckt och det går inte att ändra utan att göra om hela kalaset från början. Men jag är samtidigt glad för att jag fortfarande är lite nervös eftersom det gör att jag tänker till och dubbelkollar allt en extra gång. Jag har en checklista som jag använt mig av i några år, och den brukar eliminera de flesta misstag. Självklart är den ingen garanti för felfria nyhetsbrev, jag har gjort mängder av fel under åren, men det är ett bra steg på vägen. Och du kan kanske slippa fjantiga fel, som i exemplet med Skypes ämnesrad här ovanför.

Checklista:

 1. Gör en text-version av brevet.
  Enkelt eftersom de flesta verktyg har funktionen inbyggt, men lätt att glömma bort. Skapa och kolla så att det ser okej ut.
 2. Tydliga länkar och call to action.
  Är det tydligt vad du vill att prenumeranten ska göra i nyhetsbrevet? Se till att länkarna är lätta att uppfatta, det kommer ge dig ett bättre resultat i slutändan om prenumeranter snabbt förstår var hen ska klicka.
 3. Be någon annan läsa brevet.
  Skicka nyhetsbrevet till någon internt, någon som inte varit involverad i produktionen/planeringen av nyhetsbrevet, och be om personens spontana feedback. Stavfel, konstiga formuleringar, ologiskt? Om din kollega reagerar finns det stor risk att dina prenumeranter också gör det.
 4. Testa i olika klienter.
  Skicka nyhetsbrevet till en egen testlista med olika epostadresser där du kan se hur nyhetsbrevet ser ut i Gmail, Outlook, Hotmail, iPhone, Android, iPad och så vidare. Testa även hur nyhetsbrevet visas när bildblockering är aktiverad.
 5. Korrläs.
  Lusläs varenda litet ord. Ett hett tips är att läsa texten högt, det ger dig en känsla av vad som eventuellt behöver omformuleras (utöver eventuella stavfel). Glöm för guds skull inte att kontrollera avsändarnamnet och ämnesraden! Om du har viktig information i brevet, t ex prisuppgifter, datum, regler och villkor, så är det mer än smart att dubbelkolla en gång extra att de stämmer.
 6. Klicka. Överallt.
  Varenda liten länk ska du klicka på, även de som är samma i varje nyhetsbrev (t ex länkar till dina sociala kanaler). Kontrollera att länken leder till rätt landningssida samt att du har spårning på alla länkar.
 7. Ändra och korrläs igen.
  När du gjort alla ändringar du behöver och rättat alla fel skickar du nyhetsbrevet till dig själv igen och upprepar åtminstone steg 5 och 6. Innan du skickar iväg brevet till alla prenumeranter ska du ha skickat åtminstone ett brev till dig själv som är helt utan felaktigheter.
 8. Schemalägg.
  Det är lockande att trycka på “Skicka direkt” när nyhetsbrevet är klart, men det är klokt att schemalägga. Även om det bara är 10 minuter eller en halvtimme fram i tiden ger dig det ett utrymme att rätta till eventuella fel som du kommer på när brevet är klart (inträffar oftare än man kan tro, trots checklista!), plus att du tänker till en extra gång kring tidpunkten som nyhetsbrevet kommer landa i dina prenumeranters inkorg.
Lycka till!
 • John Wedderburn

  Great post – newsletters are definitely something which benefit from ‘sweating the small stuff’. One possible addition could be checking that you’ve implemented campaign tracking on your links – in the excitement of creating a newsletter, the extra job of adding additional parameters is easy to miss, meaning that evaluating the newsletter becomes that little bit harder.

  • Thanks John! And yes, agree. I mentioned it briefly under bullet point 6, but it’s worth highlighting even more.

 • Jättebra lista. Tack!
  Och så en liten parentes: mycket snygg användning av hen. Blir fortfarande glad när jag ser folk använda det helt okonstlat.

  • Kul att du gillar, tack! Och ja, jag tänker knappt på att jag använder hen eftersom det blir väldigt naturligt istället för detta eviga han/hon etc.

 • Pingback: 9 delar som bör finnas i ditt nyhetsbrev | evelinaander.se()

 • Pingback: Checklistor för nyhetsbrev och epostmarknadsföring | evelinaander.se()