Vidarebefordrade e-postadresser i nyhetsbrev, hur gör man?

Jag är lite irriterad. Det hela började när jag fick nyhetsbrev till min jobbadress från en väldigt specifik svensk intresseorganisation. Själva organisationen är säkert fantastisk, men jag är inte det minsta intresserad av deras nyhetsbrev eftersom det ligger mil från mina vanliga intresseområden. Och då är jag ändå rätt van med att få ovälkomna nyhetsbrev via e-post. I alla fall, jag började reta upp mig när jag märkte att det inte fanns någon avregistreringslänk i nyhetsbrevet samt att de inte ens bemödade sig med att svara på något av mina tre mail till dem eller de två inlägg jag postat på deras Facebook-sida. Nyhetsbreven fortsatte att komma.

Så jag ringde upp. De bad om ursäkt men meddelade att jag behövde maila återigen för att de skulle plocka bort mig. Därefter följde en intressant konversation där ett par saker utkristalliserade sig:

 • Min e-postadress var inte registrerad som prenumerant
 • Alltså är det antagligen en vidarebefordring från en annan e-postadress, som då står som prenumerant på nyhetsbreven, som sker till min adress
 • Ingen av de e-postadresser som vidarebefordrar till min huvudsakliga e-postadress var registrerad
 • Jag kan därför inte ange för dem vilken e-postadress det är de ska ta bort

Slutsats: De kan inte ta bort mig från sin utskickslista. Jag kommer att fortsätta få deras nyhetsbrev.

Och det här borde faktiskt inte vara ett problem eftersom det går att lösa. Det finns två sätt, och jag skulle rekommendera en kombination.

Först och främst: Ha alltid, alltid, alltid en avregistreringslänk i dina nyhetsbrev. Sa jag alltid?

1. Se till att det går att avregistrera sig utan att behöva ange e-postadressen igen

och/eller

2. Ange i nyhetsbrevet vilken ursprungsadress som nyhetsbrevet är skickat till. De flesta e-postleverantörer ger möjlighet att enkelt kunna automatiskt infoga varje prenumerants epostadress.

Exempel från MrJets sidfot:

“Nyhetsbrevet är skickat till <automatiskt infogad e-postadress> för att du valt att prenumerera på MrJets nyhetsbrev”.

Det gör inte bara att prenumeranten kan avregistrera sig, ser vilken epostadress som ursprungligen är anmäld men att även du ser det i de fall prenumeranten hör av sig och har problem. Dessutom har det den fina effekten att varje nyhetsbrev blir lite unikt i form av innehåll, vilket kan hjälpa till att öka leveransbarhet.

Disclaimer: Jag jobbade tidigare på MrJet och om jag inte minns fel är jag författaren av precis den där textsnutten. Men, den infördes just pga problematiken jag skrev ovan: prenumeranter som ville avregistrera sig men inte kunde. Alla blev gladare efteråt.

 • Oh jag har samma problem med Matklubbens nyhetsbrev. Måste logga in för att avregistera sig men jag har ju ingen inlogg?!

  • Klassiskt. Om du hör av dig till dem kan de säkert fixa, men det vore ju som sagt lättare för alla om det där skedde per automatik…

 • Bra inlägg. Haft samma problem när en före detta uppdragsgivare valde att låta en aliasadress leva utan min vetskap. *grrrr*

  • Tack! Ja, det är så otroligt irriterande faktiskt.

 • Sjuuukt störigt, man blir ju galen. Påminner om en läsklubb jag var med i när jag var liten, som verkligen inte gick att avregistrera sig ifrån. Det stod något nummer man kunde ringa men där svarade ju aldrig någon… såklart.

  Har också varit med om att avregistreringslänkar på nyhetsbrev EJ funkar, dvs man klickar på länken, skriver in adress eller vad man nu ska göra, klickar avregistrera, och sen kommer mailen ändå! Stört störigt.

  Måste också vara en liten språkbitch och påpeka att det heter SIN utskickslista i den här meningen: “De kan inte ta bort mig från deras utskickslista.” (Förlåt, sorry, dont hate me osv. Kram! ;)))

  • Ja, och det tråkiga blir ju att man till slut är bra mer irriterad på avsändaren av nyhetsbreven än man var innan man ens tänkte tanken på att avregistrera sig. Blir ett väldigt tråkigt avslut så att säga.

   Och du får mer än gärna vara språkbitch, TACK! Ska ändra!