Sluta upprepa dig

Tänk dig en att se en rubrik på en löpsedel eller på framsidan av en tidning, sen bläddra fram till tidningsartikeln och hitta samma rubrik där, plus att ingressen sen inleds med exakt samma formulering och ordval. Vi kan ta ett färskt, men påhittat, exempel:

Löpsedel – “Kim Jong Il är död”
Rubrik ovanför artikeln – “Kim Jong Il är död”
Ingress – Kim Jong Il är död. <lite mer text>.

Ganska tråkigt va? Ganska dumt om man vill att någon verkligen ska läsa artikeln? Antagligen. Klart som korvspad att människor kommer att läsa ändå, men för att få fler att läsa hela texten och avsluta med att köpa något (om vi tänker oss att tidningen är en e-handel) känns det rätt logiskt att konverteringsgraden skulle öka om vi hela tiden lockade läsaren framåt. Om vi skrev något som fick dem att hela tiden vilja gå ett steg vidare.

När det pratas om skrivtips för pressreleaser, nyhetsbrev och annat återkommer ofta just frasen “tänk som en journalist” eller “skriv som kvällstidningarna”. Jag tolkar inte det som att hitta på snaskiga nyheter som kan formuleras i en överdriven rubrik, utan snarare hur duktiga de är på att skapa ett naturligt flöde i sina rubriker och texter. Hur löpsedeln får människor att köpa tidningen och leta upp artikeln, hur rubriken ovanför artikeln ska locka läsaren att läsa ingressen, hur ingressen ska få läsaren att vilja läsa hela artikeln.

Vi tar nyhetsbrev som exempel. En ämnesrad ska få dina prenumeranter att vilja öppna brevet. Rubriken, ingressen och länktexten i brevet ska få dem intresserade att klicka sig vidare till din landingssida. Väl där ska ytterligare detaljinformation finnas som gör att de mer än gärna går in i en bokningsprocess och förhoppningsvis avslutar med ett köp eller den den aktivitet som är uppsatt som mål.

Självklart kan man lyckas med att locka till köp direkt i en ämnesrad eller en rubrik, men om då samma typ av text används i ämnesrad, inne i nyhetsbrevet och på din webbplats riskerar du istället att tappa en potentiell kund för att den blir uttråkad på vägen. Jag blir åtminstone uttråkad, och möjligtvis lite irriterad. När jag öppnar brevet vill jag ju veta mer utifrån ämnesraden. När jag klickar på länken i nyhetsbrevet vill jag få veta ännu mer, utöver det som jag redan läst. Jag vill verkligen inte läsa samma sak för tredje gången. Det riskerar att bli som ett bokningsflöde där du upprepar samma information på tre steg istället för ett. Och vid det här laget vet vi ju att färre steg i ett bokningsflöde ger bättre konvertering.

AdLibris, som jag tycker vanligtvis är rätt duktiga på sina nyhetsbrev, skickade ett nyhetsbrev idag som har en variant av upprepande information.

Ämnesraden är: “Ute i sista minuten? Ge bort ett presentkort på böcker!”

Sen följer ett nyhetsbrev vars inledning ser ut så här:

En rubrik som var väldigt lik ämnesraden samt efterföljande bild med text som också den var väldigt lik. När jag klickade mig vidare till landningssidan visades nästan exakt samma text som i ingressen:

Det skulle vara ganska enkelt att ändra texten från upprepande till att locka till mer läsning och aktivitet. Om jag hade fem minuter över skulle jag göra något åt det här hållet:

Ämnesrad: “Ute i sista minuten?”
Varför? Frågor är ofta ganska bra ämnesrader, de sticker ut och skapar per automatik nyfikenhet. Fördumma inte heller dina prenumeranter med att skriva “julklappar” eller något om jul. Det är den 20 december, människor vet att det är julafton om fyra dagar och att det brinner i knutarna för att fixa sista julklapparna.

Rubrik i nyhetsbrev: “Ge bort ett presentkort!”
Varför? Dina prenumeranter har redan läst frågan “Ute i sista minuten?” och vill nu ha svar på frågan vad de ska göra åt saken.

Ingresstext i nyhetsbrevet:
Här skulle jag bara behålla inledningsmeningen med “Har du fortfarande klappar kvar på din inköpslista? Ge bort ett presentkort på böcker så kan mottagaren själv välja och vraka bland våra 8 miljoner titlar!”
Varför? Den tunga informationen om exakt hur presentkortet leveras är inte nödvändigt än, det verkar snarare avskräckande i det här läget. Åtminstone i den form det står skrivet.

Länktext: Jag skulle lägga till en tydlig länktext, separerad från ingresstexten som samtidigt ge ytterligare information. Något som “Beställ julklappen och lägg direkt under granen”.
Varför: Att ha en tydlig länk som inte ligger inbäddad i annan text gör den tydligare och mer klickbar. Om du dessutom adderar extra information blir den intressant att läsa och förhoppningsvis klickar ytterligare några stycken.

Bilden: Jag skulle ta bort texten helt och bara ha de fina presentkorten.
Varför? Onödigt att upprepa exakt samma text igen. Återigen, dina prenumeranter är inte dumma. Plus att hela nyhetsbrevet bara blir mer otydligt om du har för mycket text.

Landingssidan: Där behövs informationen som står i ingressen om hur det praktiskt fungerar. Jag skulle ta bort inledningsmeningen eftersom den redan mer eller mindre står i nyhetsbrevet.

Så, om mitt nyhetsbrev skulle ha gått ut skulle inboxen ha fått den här ämnesraden (tog med orginal + en liknande ämnesrad från Fyndiq på samma gång)

Nyhetsbrevet:

GE BORT ETT PRESENTKORT

Har du fortfarande klappar kvar på din inköpslista? Ge bort ett presentkort på böcker så kan mottagaren själv välja och vraka bland våra 8 miljoner titlar!

» Beställ julklappen och lägg direkt under granen

Min variant är antagligen långt ifrån perfekt. Jag skulle säkert ha gjort annorlunda imorgon eller om jag hade ägnat en timme åt det istället. Men jag är ändå ganska övertygad om att det ger bättre resultat att inte upprepa sig.

Så, slutsats: Genom att inte upprepa dig i text kan du hjälpa till att motivera din kund, prenumerant eller besökare att hela tiden naturligt vilja förflytta sig ett steg framåt.