Att ge bort en soffa – lite statistik

Vi har beställt en ny soffa. Den leveras nästa vecka (hurra!) och eftersom vi inte direkt bor i ett slott behöver vi få bort vår gamla soffa. Den gamla soffan är en hörnbäddsoffa och vi har dessutom ingen bil. Ingen vän var intresserad eller hade möjlighet att hämta den innan den nya soffan leveras, så jag började kontakta Röda Korset, Myrorna, Stadsmissionen, Läkarmissionen och diverse andra liknande ställen. Ingen ville hämta soffan för att den antingen var för stor eller för att den har några små hål i tyget. Jag förstår det, men det kändes ändå lite snopet. Ville inte behöva hyra eller låna en bil för att åka till en soptipp och slänga den.

Efter ett tag insåg jag att sista utvägen var att försöka lägga upp den på diverse sajter, “bortskänkes mot avhämtning!”. Var mycket skeptisk till att det skulle funka, hittade mängder med gratis soffor på Blocket som legat i veckor. Så jag la upp soffan på bort.nu, blocket.se och i Facebook-gruppen “Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området” för maximal effekt. Det är ingen jättebrådska att få bort den, så jag bestämde mig för att den som först hörde av sig skulle få den. Annonserna gick live vid klockan 18 i går, och jag plockade bort dem kl 22. Det här var resultatet:

Bort.nu (gratis): Ingen hörde av sig.

Facebook-gruppen “Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området” (gratis):
6 personer ville ha soffan. Flera argumenterade för att kunna hämta den inom en timme för att kunna få den, trots att de inte var först.

Blocket (30SEK): Första sms:et trillade in efter tolv minuter. Sen följde 7 telefonsamtal, 9 mail och 2 sms under fyra timmar. Ett telefonsamtal och två mail kom in efter att annonsen var borttagen. Intressant nog ringde alla fram till klockan 20.15, sen kom det mail.

Totalt hörde alltså 24 personer av sig. Vissa försökte argumentera sig till soffan, trots att jag sa att den var tingad. Och den magiska gränsen för hur sent man vågar ringa okända människor på kvällarna är tydligen 20.15.

Soffan bor hos oss ett par dagar till, sen får den förhoppningsvis ett nytt hem. Om det skiter sig har jag 23 andra personer att höra av mig till. Om jag skulle göra om samma sak igen skulle jag börja med Facebook-gruppen, och vänta lite med blocket.

  • Åh, skönt att ni blev av med den till slut. Myrorna skulle hämta min gamla soffa men det var ett himla meck innan det var gjort minns jag.