Några tips när du söker jobb

Hur fint det än låter att få ett nytt jobb genom att bli tillfrågad, via rekommendationer och kontakter eller rent av via sociala medier, så fungerar det inte riktigt så för alla. Jag är den där personen som istället sökt mina jobb via den gamla vanliga vägen: ett personligt brev och cv. Men det har också inneburit att jag sökt en oändligt massa jobb jag inte fått eller som jag egentligen inte velat ha. Kan omöjligt räkna alla arbetsintervjuer jag varit på. Dessutom har jag haft förmånen att få vara med på andra sidan, vara den som väljer vilka ansökande som ska få komma på intervju, genomfört intervjuer och varit med i beslut om anställning. Mixen har gjort att jag ofta får frågor om att söka jobb, så jag tänkte lista några av mina vanligaste tips som jag själv tycker fungerar.

 1. Personligt brev och CV ska var och ett vara max ett A4:a långt. Varför? Målet med ditt brev och meritförteckning är att du ska få komma på en intervju. Det betyder att det ska väcka ett intresse för dig som person och dina erfarenheter, inte berätta hela din livshistoria och precis allt du gjort i ditt yrkesliv. Välj ut det som är relevant, och håll det kort.
 2. Skriv konkret. Att skriva att du är stresstålig och ansvarig för ditten och datten säger ingenting om dig och dina kunskaper. Beskriv med enstaka exempel vad du gjort eller gör som är kopplade till den tjänst du söker. Om du söker ett jobb som kräver vana av sociala medier, skriv ett konkret exempel på hur du lyckats med t ex en kampanj i sociala medier i ditt personliga brev. Och i CV:et skriver du vad du gör just nu inom området, t ex att du just nu sätter upp interna rutiner eller strategidokument inom området.
 3. Vänta inte till sista ansökningsdagen med att skicka in din ansökan. Många företag har bråttom när de rekryterar och börjar ofta ett urval direkt. Själv har jag fått för mig att det dessutom kan vara en liten fördel att skicka in ansökan på kvällen så de ser ditt mail när de kommer till jobbet på morgonen.
 4. Ställ frågor när du är på intervjun. Var förberedd med några frågor du alltid kan ställa, oavsett företag. Till exempel vad de som intervjuar dig tycker är roligast med att jobba på just den arbetsplatsen, hur avdelningen du eventuellt ska jobba på ser ut (vilka roller finns?) och så vidare. En lite läskig men väldigt bra fråga att ställa är vad de som intervjuar dig tycker är dina fördelar och nackdelar för tjänsten.
 5. Prata aldrig någonsin illa om ditt nuvarande jobb eller chef. Eller före detta arbetsplatser. Gör det inte ens med fint inlindade ord. Det märks och det ger inget bra intryck, oavsett hur rätt du har i din kritik.
Det finns ju en uppsjö med andra tips (har du några?) och alla funkar självklart inte överallt och för alla. Men det här är i alla fall en början, och jag tror inte att någon av tipsen ovan försämrar dina chanser att få jobbet du vill ha.
 • Jag intervjuade nyss kandidater inför en ettårig projektanställning. Mitt råd efter de intervjuerna är: tagga ner arrogansen. En av personerna vi intervjuade inledde nämligen intervjun såhär:

  “Innan vi börjar vill jag bara säga att det här är det sista jobbet jag söker här, så jag hoppas verkligen att jag får det. Jag har sökt så himla många jobb här och efter det här tänker jag faktiskt inte försöka mer.”

  (Underförstått: ni är dumma i huvudet som inte förstår min storhet och snart får ni skylla er själva som går miste om MIG)

  Hon fick inte jobbet.

  • Bra poäng. Ödmjukhet i kombination med lite nyfikenhet är nog ett bra tips.

 • Jag skulle vilja lägga till en grej ang kvällen. Att om man har ett jobb i dag ser det inte så bra ut om ansökan inkommer kl 14 typ. Bättre att man skickat på kvällstid/ledig tid, förutsatt att man jobbar kontorstider då.

  • Ja! Och det kan även vara bättre att skicka från en privat e-postadress än jobbmailen.

 • Sus

  Tänkte precis säga som Erika… :)

 • Robert

  Håller inte med om punkt 1. Jag tycker att det där med att ansökan får vara max en +en A4 är en typisk seglivad myt utan egentlig grund, och beror på hur pass senior du är. Speciellt att CV ska vara max en A4.

  Om man ska beskriva två-tre relevanta tidigare positioner och vad man uppnått, ett par andra jobb, några olika utbildningar, övriga kompetenser, förtroendeuppdrag och disclaimer om referenser, så får man inte plats på en A4 om layouten ska kännas läsbar och snyggt disponerad. Jag har aldrig nekat någon att komma på intervju eller att få jobbet pga CV är > en A4.

  • Ja, hur pass senior tjänsten och man själv är har en viktigt betydelse. Men jag utgår från de tjänster jag själv anställt folk för samt själv sökt – de som handlar om 1-5 års arbetserfarenhet inom området, då tycker jag att ett A4:a räcker gott och väl. Skulle hellre aldrig neka någon pga för långt CV, men mer kort och koncist tycker jag ökar tydligheten kring ens person och kompetenser. Och återigen – man behöver inte berätta allt.

   Mitt CV innehåller beskrivningar (mellan 3-4 rader/tjänst) för tre tjänster, korta beskrivningar (1-2 rader) av tre utbildningar, en kort sammanfattning av övrigt (övriga tjänster, utbildningar, förtroendeuppdrag) med 1/rad samt språkkunskaper. Plus namn, adress, länkar till online-versionen av mig själv (linkedin, twitter, flickr, blog etc). Allt på en A4:a. Lite bökigt, men det går, är högst läsbart och får en att verkligen fokusera på det viktigaste.

 • Robert

  Men det finns ju inget egentligt skäl till att man inte skulle kunna använda sig av upp till två sidor CV, om allt man har med är relevant och strukturerat? Det är bara en gammal sanning som är irrelevant i mina ögon. Sånt som folk säger utan att det har någon substans. Enligt mig då.

  • Jag tänker såhär: Det är enklare att vara relevant och konkret om man håller det kort. Samtidigt är det mycket svårare att skriva kort än att babbla på utan begränsning. Därför tycker jag att ett A4:a är en vettig utgångspunkt, som dessutom ser snyggt ut (enklare att läsa en sida än två, tycker jag), som hjälper en att just skala bort allt “onödigt” i det första skedet. Men självklart är det inte så att du per automatik blir bortsorterad i högen med ansökande om ditt CV är lite längre än så. Men varför inte ha det som utgångspunkt?

  • Btw, glömt att säga tack för dina kommentarer! Uppskattar när folk påpekar det som de inte håller med om.

 • Pingback: Letar du nytt jobb? | evelinaander.se()