Tänk mobilt, och tänk det först

Rikard Steiber, Global Marketing Director Social & Mobile från Google, inledde första dagen på SIME med att prata mobilt och slängde upp en hel del statistik som talar sitt egna, tydliga språk:

  • Inom en snar framtid kommer fler människor att vara uppkopplade via mobila enheter än via datorer.
  • 50% av alla mobila sökningar har en lokal anknytning. Till exempel var du ska, eller vad du ska köpa var.
  • Under julhandeln 2010 använde 59% av konsumenterna sina mobiler för att söka information, pris, recensioner och handla,
  • och 70% använde en smartphone samtidigt som de handlade i butiken.

Jag vet inte om det är några nyheter. Tror att de flesta av oss vet det här redan, men ändå är det inte så många som utnyttjar det ännu. Google menar att mindre än 25% av annonsörer har en mobilanpassad webbplats. Dina kunder använder mobilen – det är dumt att inte utnyttja det. Men hur gör man då? Och det är väl där skon klämmer. Var ska man börja? Niklas Zennström, från bl a Skype, pratade om hur vikten av statistik ökar när det handlar om att skaffa nya och återkommande kunder eftersom vi i dag har vi enorma möjligheter att på ett enkelt sätt kunna testa, beräkna och analysera. Enklast är antagligen att börja där. Titta på dina kunder idag. När får ni besök via mobila enheter? Varför? Var missar ni, var går de till en konkurrent eller letar någon annanstans? Hur kan du ge mervärde?

Så. Börja någonstans, och börja enkelt med målet att förenkla för dina kunder. Och förresten – app eller mobilsite? De har olika syften. När du söker information om t ex var en butik finns eller vad den kostar använder de flesta webbläsaren i mobilen, då behövs en mobilanpassad sida. När kunden har en relation till dig och söker extra information, rabatter och erbjudanden, då kommer de att ladda ner och använda din app. Men återigen – gör det enkelt. Som att du ska kunna boka ett hotellrum under tiden du kastar dig ut från ett flygplan med fallskärm:

Nu ska jag testa Wrapp, som gör det möjligt att “Celebrate friends and family with free gift cards” och är bra sugen på att testa iZettle, som gör det möjligt att ta emot kreditkortsbetalningar via din mobiltelefon. Återkommer med största sannolikhet om båda så småningom.